Archief van een verdwenen monument

De opdrachtgever en oorspronkelijke bewoner

Schilderij met portret van J.C. Bunge 1925

De persoon die opdracht gaf voor de bouw van Kareol was Julius Carl Bunge, geboren in 1865 . Hij was het kleinkind van Duitse immigranten die een internationaal familiebedrijf hadden opgericht dat bijzonder succesvol was: de firma Bunge. Hij verdiende een fortuin als zakenman en bankier in Amsterdam en maakte met name grote winsten met de graanhandel.

De heer Bunge was een groot liefhebber van muziek, in het bijzonder van de componist Richard Wagner. Zijn vader richtte in 1884 de Nederlandse Wagner Vereniging op.  Na de dood van zijn vader nam hij zijn functie over bij die vereniging. Hij gaf niet alleen zijn royale financiële steun, maar was persoonlijk nauw betrokken met een onvermoeibare inzet. Niet enkel de kunstvorm muziek, maar kunst in het algemeen had zijn grote interesse. Met zijn fortuin was het mogelijk om de kunst als mecenas te stimuleren en van dichtbij te ervaren hoe dat een gunstig effect had op het Nederlandse muziekleven. Kareol was voor hem persoonlijk een artistiek hoogtepunt. Een landgoed, waar allerlei kunstvormen tot een Gesamtkunstwerk waren verenigd. Dit alles in het thema van zijn meest geliefde opera van Wagner: ‘Tristan und Isolde’. De brede liefde voor de kunst is terug te zien in de architectuur van Kareol, in de decoraties en de tuinen, maar ook in de diverse kunstzinnige functies van het gebouw.

Zijn eigen ‘Isolde’, zijn geliefde vrouw, was de Duitse Wilhelmina Augusta Adèle (Lotte) Meissner. Zij overleed op 7 maart 1919 ten gevolge van de Spaanse griep. Julius Carl Bunge stierf zelf op 21 mei 1934 aan een verwaarloosde longontsteking. Hij had geen kinderen uit zijn huwelijk aan wie hij zijn fortuin kon nalaten. Het landgoed met de bezittingen werd nagelaten aan Hilde Rusag, de huishoudster die bij hen inwoonde. Zij was geadopteerd door Bunge en zijn vrouw, zodoende werd zij erfgename.

Het gezamenlijke graf van Bunge en zijn vrouw bevindt zich op de begraafplaats van Driehuis-Westerveld. Bunge ontving posthuum de Gouden Eremedaille van de Stad Amsterdam vanwege zijn grote verdienste voor het muziekleven.

Geplaatst door Roel van Rongen op 26-10-2012 18:01
Laatste wijziging was op: 28-12-2012 18:34