Archief van een verdwenen monument

De herinnering aan Kareol in de schilderijen van Fred Blei

Iemand die beslist zijn hart heeft verpand aan Kareol is beeldend kunstenaar Fred Blei. Al meer dan veertig jaar is het landgoed met de burcht en wederkerend thema in zijn leven en zijn schilderijen. In zijn jeugd zwierf hij rond op het landgoed waar het huis inmiddels leeg en verlaten was. Een tijd die hij enorm koestert. Hoewel de sloop een abrupt einde maakte aan die geluksmomenten, wilde Fred Blei door middel van de schilderkunst vasthouden wat verdween. Hij is het landgoed met al zijn grandeur en thematiek zodoende altijd trouw gebleven.

De schoonheid van het huis bleef hem trekken, ook al was het vervallen en was de tuin overwoekerd. Ook na de sloop bleef hij daar jarenlang terugkomen om datgene wat er nog was overgebleven op het doek vast te leggen, zoals de vijver en de trappen die daar naar toe leiden, delen van het parkachtige bos en restanten van bouwwerken. Met in het water van de vijver onder aan de trappen nog een weerspiegeling van het huis, de herinnering aan de perfectie en schoonheid, maar in de lucht boven aan de trappen slechts leegte, de vergankelijkheid.

Op de website van Fred Blei treft u een overzicht van zijn schilderwerk. Hij schildert met olieverf op linnen, veelal in een gelaagde techniek met een uiterst goed gevoel voor kleur en sfeer. In een korte film ziet u een interview met Fred Blei op het landgoed en in zijn atelier.

Op deze pagina zijn artikelen in PDF-formaat opgenomen uit kranten en tijdschriften die handelen over Kareol en het werk van Fred Blei over dit thema.

Geplaatst door Roel van Rongen op 22-12-2012 22:43
Laatste wijziging was op: 28-12-2012 17:41