Archief van een verdwenen monument

Opgegeten door het te tekenen

Toen de toenmalige staatssecretaris van CRM in 1979 besloot om Kareol van de monumentenlijst te halen, was de weg vrij voor de sloop. Ondanks de protesten van de ‘Stichting tot behoud van Kareol’ werd in augustus 1979 begonnen met de ontmanteling. De stichting hield een jaar eerder in de bovenzalen van het Frans Hals Museum een kleine tentoonstelling over het landgoed, met het doel er een nieuwe bestemming voor te vinden. Kunstenaar Hans van der Horst bezocht deze tentoonstelling en nieuwsgierig geworden ging hij een paar weken later op zoek. Aanvankelijk wilde hij enkele tekeningen maken, maar toen hij eenmaal bezig was kwam de behoefte om het gehele landgoed weer te geven, bezien van alle kanten. Daarbij had hij bijzonder oog voor de details. Vooral de tegeltableaus heeft hij zorgvuldig gedocumenteerd. Ook de tuinen met de tuinhuisjes, de chauffeurswoning, de constructies zoals die tijdens de sloop bloot kwamen te liggen en de toren die werd geveld.

Van der Horst was geïnteresseerd in de opmerkelijke architectuur, die nu verloren zou gaan. De protesten tegen de sloop hadden helaas geen resultaat, deze zou uitgevoerd worden, maar nu dit eenmaal vast stond was dit voor Van der Horst een stimulans om deze reeks van tekeningen te gaan maken. Het resultaat is gebundeld in het boek Kareol – Ondergang van een monument. Het boek omvat 118 tekeningen met een korte toelichting, onderverdeeld in 7 series: de omgeving, het huis, de tuin, de sloop, de tegels en tegeltableaus en aanvullingen. Door Kareol te tekenen heeft Van der Horst het monument als het ware “met zijn ogen opgegeten en verwerkt”.

Boekomslag van Kareol - Ondergang van een monument

Boekomslag van Kareol – Ondergang van een monument

Het boek dateert van 1980 en is hier en daar nog te vinden in antiquariaten en tweedehands boekwinkels. De prijs voor een tweedehands exemplaar varieert van 20-30 euro, naar gelang de staat. Het is op stevig papier gedrukt met een harde gestoffeerde kaft en een geïllustreerde papieren omslag.

Voor het VPRO radioprogramma De Avonden had Wim Brands in 2010 een gesprek met Hans van der Horst (onder het pseudoniem Arthur Slenk). Hierin werd met name gesproken over zijn werk Partituur. Later in dit gesprek vertelt Van der Horst ook over de periode dat hij Kareol tekende. U kunt deze radio uitzending alsnog beluisteren op de website van de VPRO:
http://www.vpro.nl/programma/dokwerk/afleveringen/43558284/.

Geplaatst door Roel van Rongen op 21-10-2012 22:54
Laatste wijziging was op: 28-12-2012 18:35