Archief van een verdwenen monument

Beelmateriaal: Kareol als herstellingsoord

Een jaar geleden schreef Micha Peters een artikel op het blog sportgeschiedenis.nl over Charles Pahud de Mortanges, een Olympische sportheld en militair. Hij was de commandant die in juni 1940 Huize Kareol opende voor gewonde Nederlandse militairen. In 1942 werd hij in Duitse krijgsgevangenschap weggevoerd, maar wist te ontsnappen. Lees het volledige artikel hier.

Bij het artikel is een bijzondere video gevoegd waarin Kareol te zien is ten tijde van het herstellingsoord. Het is een uitzendig van het Polygoons Hollands nieuws (Polygoon journaal), met als titel “Kareol – Herstellingsoord voor Nederlandse militairen”, uit het archief van de VPRO.

Te zien zijn: diverse shots van het exterieur van het landgoed Kareol te Aerdenhout. Korte toelichtingen van dr. C. Kroon en ritmeester C.F. Pahud de Mortanges (in burger) over het inrichten van het landgoed als herstellingsoord voor Nederlandse militairen die nog lijden aan de oorlogsverwondingen opgedaan in de meidagen van 1940. Enkele shots van jonge mannen die o.a. bezig zijn met therapie worden gevolgd door beelden van ontspanning: zingen met een accordeonist.

Voor weergave heeft u Silverlight nodig.

Geplaatst door Roel van Rongen op 03-05-2013 12:38
Laatste wijziging was op: 03-05-2013 12:53